Borcher Madsen

Borcher Madsen (født 1815 i Væggerløse, død 1897).
I Hans Hansens nodebog er der kompositioner af lokale spillemænd. For eksempel indeholder den flere kompositioner af Borcher Madsen fra Falster, bl.a. polkaer som tilsyneladende er komponeret til det lokale spillested på Flatø (en lille ø som ligger i Guldborgsund), Flatøpinsemorgenpolka  af B. Madsen.
Borchers navn forekommer hyppigt i de gamle spillemandsbøger, idet han ofte fremstillede melodier på bestilling. I alt kendes ca. 100 melodier fra hans hånd. I en folketælling fra 1840 omtales han som ugift skrædder, men andre kilder nævner ham som hjælpelærer og kirkesanger. Imidlertid giftede han sig og flyttede til Nykøbing, og blev byens mest fremtrædende musikdirektør
Det fortælles af hans barnebarn Vilhelm Hansen, der selv var en kendt musikdirektør på Østlolland og Falster, at han ofte i sit hus i Nykøbing Falster fik besøg af spillemænd fra omegnen, som ville have nye melodier med hjem. Borcher Madsen tog så straks nodepapir og pen frem og skrev ubesværet en vals, mazurka, galop eller andet direkte fra hovedet for fem eller seks stemmer. Derfor hændte det, at Borcher, når han selv var ude at spille, blev præsenteret for nogle af sine egne kompositioner uden at kunne huske en tøddel af dem og derfor selv måtte lære sig dem.
Fra Hans Hansens nodebog har vi udtaget Rigel og en hopsa, der begge er komponeret af Borcher Madsen. Hopsaen er oprindeligt noteret i Bb-dur men er her transponeret til G-dur.

Reklamer

1 thought on “Borcher Madsen

 1. Hej.
  Jeg har kigget lidt på jeres nodesamlinger foranlediget af at jeg ville finde ud af hvad Borcher Madsen var for en karl da vi spiller en polka af ham i Ålborg spillemandslaug.
  Det ligger sådan at min tipoldefar Anders Pedersen Romme var spillemand på Sakskøbing egnen, født i Tårs. Han boede i et husmandssted ved landevejen tæt ved Sakskøbing som jeg fik udpeget i min barndom, hvor også den kendte lærer og forelægger Grønvald Fynboe senere har boet. Min bror Eskil og jeg har arvet hans tre klarinetter, men han spillede iøvrigt på mange instrumenter, violin, orgel klarinet, trompet, bas, mm.
  Hans to sønner Anders Peder og Ole Frederik spillede også og det er fa dem jeg har fået overleveret de to nodebøber med ca 100 spillemandsmelodier som jeg er i besidelse af. Min oldefar Anders Peder blev lærer og spillede som sådan både i skolen, i kirken og til dans selvom det med at spille til dans blev nedtonet i vores del af familien. Min farfarfar og min far var også udøvende musikere i kirken og i skolen så man kan sige at musikken er nedarvet i lige linie til os søskende fra min tipoldefar.
  Hvis I er interesseret kan jeg sende en kopi af nodebøgerne pr mail.
  Med venlig hilsen Jens Romme

Der er lukket for kommentarer.